Türkiye, enerji kaynaklarında korkutucu oranda dışa bağımlı bir ülke. Bu durum elbette çok önemli ekonomik ve siyasi sonuçlar doğuruyor. Bu nedenle çocuğundan yaşlısına, 7’den 70’e herkesin yaşamında olması gereken “enerji verimliliği” hem kendimize hem de geleceğimize sahip çıkmanın adıyla anlamdaş…

Anaokulundan başlayarak 70-80 yaşındaki yaşlılarımıza kadar bilinçlendirme çalışmaları yapma zorunluluğumuz var.

Çünkü her şey insanla başlıyor. Yapılan araştırmalar, küresel ısınmanın dünyaya yıllık maliyetinin 2020 yılında 10. 5 Trilyon Dolara ulaşacağını gösteriyor. Biz özellikle küresel ısınmayı 2 derecede sınırlamak için çok önemli enerji politikalarını uygulamak mecburiyetindeyiz. Enerji verimliliğiyle ilgili yüzde 49 oranında daha az gaz emisyonu salınmasını sağlamak mümkün. Düşük verimli termik santrallerde rehabilitasyon yapılarak veya üretimle ilgili sera gazı etkisine sınırlama getirerek yüzde 21 daha az salınım yapabiliriz. Enerjiyle ilgili modern teknolojilerle ve bu teknolojilerin ülkemize kazandırılmasıyla verimliliği sağlayabiliriz. Bunun için gerekli ekipmanlar dışarıdan alınıyor dolayısıyla biz bunları yerleştiremesek; yaygınlaştıramayız, ucuzlatamayız, istihdam sağlayamayız, her yıl sizler gibi iş hayatına katılan gençlerimize iş sağlayamayız.

Türkiye’nin 2023 hedeflerine bağlı olarak toplam enerji tüketiminin %30’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması hedefi, önümüzdeki 12 yıl için en az 25 milyar dolarlık bir ekipman pazarı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla iç pazarda oluşacak ihtiyacın ithalat ile değil ülkemiz sınırlarında yapılacak üretimle karşılanması ve ihraç edilmesi hem cari açığın azalmasını hem de dövizin ülke içinde kalmasını sağlayacaktır.

Ülkemizin “enerji teknolojileri dağıtım merkezi” olması amacıyla; Yenilenebilir enerji projelerinde teknolojinin yerlileşmesinin sağlanması ve yerli sanayi katkısının arttırılması gerekmektedir. Bu anlamda sektörün teknolojik altyapısı güçlendirilmeli, yerli firmalarımız yenilenebilir enerji santrallerine malzeme ve ekipman üretimi konusunda teşvik edilmelidir.